Kaupungistumisen megatrendin myötä uusien asuntojen kysyntä on ollut kovaa ja uusia asuntoja on rakennettu todella paljon Suomen kasvukeskuksiin. Vaikka viimeisen 1-2 vuoden aikana rakennuslupahakemusten määrät ovat olleet laskemaan päin, on etenkin pääkaupunkiseudulla silti jatkuva kysyntä hyvällä sijainnilla varustetuille uusille kodeille.

Uudet asunnot herättävät kiinnostusta, koska ne ovat huolettomia sekä vastaavat nykypäivän vaatimuksia ja trendejä. Neliöitä voi olla vähemmän, mutta ne on käytetty fiksusti ja tehokkaasti. Uudiskohteista ovat kiinnostuneet etenkin helpompaa arkea etsivät lapsiperheet sekä vanhemmat pariskunnat, joille nykyinen asunto on turhan suuri lasten muutettua pois. Tässä artikkelissa keskitymmekin lähinnä uusiin pientalokohteisiin, mutta samat lainalaisuudet esiintyvät pääosin myös kerrostaloissa.

Lusikkatie_Kurttila

Lusikkatie_Kurttila2

MYYNNISSÄ
Tyylikkäät erillistalot
Lusikkatie, Kurttila
Tutustu kohteeseen

Uudiskohde tarjoaa huolettomuutta ja mukavuutta

Uudiskohde tarjoaa ostajalle mahdollisuuden tehdä kohteesta omia tarpeita vastaavan kodin, koska remontille on harvemmin tarvetta. Esimerkiksi rakenteilla olevassa kohteessa tuleva asukas pääsee usein vaikuttamaan tulevan kotinsa pintamateriaaleihin ja keittiön kodinkoneisiin. Uudiskohteille tarvitsee harvemmin tehdä isoja remontteja seuraavan 20 vuoden aikana, jonka myötä kohteesta ei tarvitse kantaa huolta hetkeen. Uudiskohteen tuomia kustannuksia on näin ollen helpompi ennakoida pitkälle tulevaisuuteen.

Xvillas

xvillas

ENNAKKOMARKKINOINNISSA
Laadukkaat erillistalot merinäköalalla
Kuninkaanniemi, Westend, Espoo
Tutustu kohteeseen

Toki uudiskohteisiin liittyy myös riskejä siitä, vastaavatko kohteen markkinoidut mielikuvat todellista lopputulosta rakennuksen valmistuttua. Riskejä on viime vuosina kuitenkin pystytty taklaamaan teknologian kehittymisen myötä. Aiemmin uudiskohteista ei saanut välttämättä niin hyviä kuvia tai 3D-mallinnuksia, kuin tämän päivän edistykselliset työkalut mahdollistavat. Näistä mielikuvista pystytään saamaan hyvinkin realistisia, ennen kuin edes lapiota on lyöty maahan.

Pääkaupunkiseudulla uudiskohde on myös taloudellisesti melko turvallinen valinta. Etenkin perushyvällä sijainnilla varustetuissa pientaloissa kohteen arvo pysynee samana tai voi jopa kohota jonkin verran, jos kodin haluaa myydä vaikka muutaman vuoden asumisen jälkeen. Hyvien liikenneyhteyksien, kuten junan, metron tai raitiovaunun varrella sijaitsevat asunnot säilyttänevät todennäköisimmin arvonsa.

MYYNNISSÄ
Upeat Loft-asunnot
Saaristolaivastonkatu, Kruunuvuorenranta
Tutustu kohteeseen

Uudiskohteissa arvostetaan sijainnin ohella kokonaisuutta

Asumisen vaatimukset ovat kasvaneet, jonka myötä kokonaisuus on ratkaiseva tekijä. Ei riitä, että kokonaisuus näyttää hyvältä, vaan sen täytyy myös oikeasti olla hyvä. Toki näyttävyys ja ainutlaatuisuus ovat tärkeitä etenkin kalliimmissa kohteissa. Sijainti on aina suurin yksittäinen tekijä, mutta esiin nousee muitakin kokonaisuuteen vaikuttavia osa-alueita.

Yksi osa kokonaisuutta on arjen helppous ja vaivattomuus. Aikaisemmin ihmiset ovat halunneet olla itse vastuussa kotinsa ylläpidosta. Nykyään asetelma on kääntynyt melkein päälaelleen, eli arvostetaan helppoutta ja mahdollisimman pientä vaivaa. Pihaa halutaan vähemmän ja ne on korvattu erilaisilla terasseilla ja muilla oleskelutiloilla.

Mankkaa, Seilikaari

ENNAKKOMARKKINOINNISSA
Energiatehokkaat paritalot
Seilikaari, Mankkaa
Tutustu kohteeseen

Ekologisuus on myös suuressa arvossa. Kodeista halutaan energiatehokkaita ja osittain jopa omavaraisia esimerkiksi aurinkopaneeleiden muodossa, jotka ovat yleistyneet viime vuosina. Jotkut pankit jopa myöntävät “ekolainoja” ympäristöystävällisen kodin hankkiville ihmisille. Myös erilaisten arkea helpottavien älyjärjestelmien suosio on kasvussa.

Sosiaalisuudelle annetaan runsaasti painoarvoa. Etenkin useista erillistaloista muodostuvissa uudiskohteissa halutaan korostaa sosiaalisuutta rakentamalla yhteisiä tiloja ja hankkimalla yhteiskäyttöautoja helpottamaan sujuvampaa arkea. Esimerkiksi lasten synttärit tai muut juhlat voi järjestää taloyhtiön yhteisissä tiloissa.

Ole tarkka näissä asioissa, kun suunnittelet uudiskohteen ostoa

Vaikka uudiskohde on asumisen puolesta huoleton ja helppo valinta, voi hinnoittelu tuntua joissakin tapauksissa monimutkaiselta. Usein kohteiden ilmoituksissa näkyy vain myyntihinta, joka ei kuitenkaan välttämättä vastaa lopullista hintaa. Myyntihinnasta on mahdollisesti eritelty taloyhtiölainan osuus, joka lisätään myyntihintaan. Tämän myötä saadaan lopullinen hinta, eli velaton hinta. Kaikissa kohteissa ei tätä menettelyä tietenkään ole.

On myös tärkeää huomioida, seisooko asunto omalla vai vuokratontilla. Tällä on olennainen vaikutus asunnon lopulliseen hintaan. Vuokratontista joutuu joko maksamaan vuokraa, tai sitten osuuden voi lunastaa maksamalla tontista pyydetty hinta. Hinta on usein kymmeniä tuhansia euroja.

Miksi valita uudiskohde?

MYYNNISSÄ
Modernit pari- ja erillistalot
Vuoriharjuntie, Tillinmäki
Tutustu kohteeseen

Uudiskohteisiin liittyy olennaisesti RS-status, eli kohde on kytketty asuntokauppalain rakentamisvaiheen suojajärjestelmään. Toisin sanoen se suojaa ostajaa mahdollisilta ongelmilta rakennusvaiheessa olevasta kohteesta. Rakentaja taas hyötyy sitoutuneista ostajista. RS-kohdetta pidetään turvallisempana tapana ostaa uudiskohde, koska pankki on mukana valvomassa rahaliikennettä ja kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. RS-kohteen myynti voidaan näin ollen aloittaa jo rakennusvaiheessa.

Asiakkaan kannattaa ottaa uudiskohteesta selvää mahdollisimman paljon ennen ostopäätöstä. Luonnollisesti asiantunteva välittäjä on tässä apuna. Välittäjän on tärkeä olla asiakaslähtöinen, jotta asiakas on mahdollisimman tietoinen uudiskohteen kaikista hintaan vaikuttavista tekijöistä.

Uusi koti etsinnässä? Tutustu TÄSTÄ upeisiin uudis- sekä muihin kohteisiimme. Jos uusi koti on jo löytynyt ja tarvitset osaavaa apua kotisi myynnissä, ota yhteyttä ja tilaa maksuton arviokäynti.

Syysterveisin,

Riitta Fenander, Myyntiedustaja
Puh. 040 770 8888
riitta.fenander@westhouse.fi
Tutustu Riittaan tarkemmin tästä

Tommi Karhula, Myyntiedustaja, KiAT
Puh. 040 484 8888
tommi.karhula@westhouse.fi
Tutustu Tommiin tarkemmin tästä

Merja Kotamäki, Kiinteistönvälittäjä LKV
Puh. 040 160 8888
merja.kotamaki@westhouse.fi

Tutustu Merjaan tarkemmin tästä

Kommentteja ( 0 )

Suosituimmat
Kuntokartoitus asuntoa myytäessä
Asunnon hiljainen myynti – Kodin voi myydä myös ilman julkista näkyvyyttä
Espoon Haukilahti – Merta ja rauhaa rakastavalle
7 steppiä välittäjän valintaan – Näin tunnistat hyvän välittäjän

Seuraa meitä Instagramissa

Tilaa ilmainen arviokäynti

  • Rekisteriseloste

    * Tähdella merkityt kohdat ovat pakollisia