Pankit ovat viime vuosina edellyttäneet yhä useammissa tapauksissa, että heidän rahoitettavaksi tulevat kiinteistöt on kuntokartoitettu ennen asuntolainapäätöstä. Tämä on erinomainen käytäntö varsinkin ostajan oikeusturvan kannalta, kuntokartoitus kuitenkin vähentää riskiä negatiivisiin yllätyksiin kiinteistön kunnon osalta.

 

 

Jotkut edellä kulkevat asunto-osakeyhtiöt teettävät asunnoista huoneistokartoituksen kun osakas laittaa asunnon myyntiin. Tämä antaa arvokasta tietoa ostajalle huoneiston kunnosta, mutta se antaa myös asunto-osakeyhtiölle mahdollisuuden kartoittaa huoneiston kunto ennen omistajanvaihdosta. Mikäli asunnosta löytyy esimerkiksi kosteutta, yhtiö pystyy hyvissä ajoin puuttumaan tilanteeseen ja korjaamaan puutteita.

 

Mitä tämä kuntokartoitusvaatimus tarkoittaa myyjän kannalta?

 

Jos kiinteistölle löytyy kiinnostunut ostaja, hän luultavasti tekee ostotarjouksen kuntokartoitusehdolla. Mikäli kuntokartoituksessa ei löydy negatiivisia yllätyksiä, kaupat toteutetaan aikanaan tarjouksen ehtojen mukaisesti. Kuntokartoituksessa löytyy kuitenkin käytännössä aina jotain huomautettavaa, joten pahimmassa tapauksessa herkkä ostaja voi yrittää perua tarjouksensa kohtuullisen pieniinkin puutteisiin tai vikoihin vedoten. Mikäli puutteista löytyy enemmän, vaihtoehdoksi jää, että myyjä korjaa puutteet omalla kustannuksellaan tai hintaa alennetaan vastaavasti.

Rahoittajien kuntokartoitusvaatimuksiin voikin varautua etukäteen teettämällä itse kuntokartoituksen etukäteen. Kuntokartoituksen valmistumisen jälkeen kannattaa varata aikaa esiin tulleiden vikojen korjaamiseen, jotta kiinteistön kysyntä paranisi. Jos myyjä ei halua itse ryhtyä korjauksiin, hän voi kuitenkin selvittää millä hintaa puutteet saadaan käytännössä korjattua. Tässä on kuitenkin hyvä muistaa että yli puoli vuotta vanha kuntokartoitus ei yleensä riitä ostajalle ja rahoittajalle vaan se pitää uusia. Jos kuntokartoitus tehdään tarjouksen hyväksymisen jälkeen, ennen kauppaa, ostaja pääsee seuraamaan sen suorittamista ja saa samalla tuhdin tietopaketin talosta ja sen huoltamisesta.

 

Vaikka kuntokartoitus hiukan maksaakin, se on usein myyjän kannalta rahan arvoista. Ulkopuolisella asiantuntijalla teetetty kuntokartoitus pienentää nimittäin asunnon kuntoon liittyviä reklamaatioriskejä, vaikka se ei niitä kokonaan poistakaan.

 

Terveisin,

Juha Erkkilä

Myyntipäällikkö, LKV, YKV

 

Kommentteja ( 0 )
Suosituimmat
Rautaista ammattitaitoa, vauhtia ja sopivasti naurua
Sarkatie 7 remontointi – Osa 1/3
Hyödynnä asunnonmyyjän kultainen ikkuna
9 x inspiraatiota makuuhuoneen sisustukseen

Seuraa meitä Instagramissa

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Tilaa ilmainen arviokäynti

  • Rekisteriseloste

    * Tähdella merkityt kohdat ovat pakollisia